Vreemde vogels………………….!

Op onze praktijken in Ell en Diessen krijgen we regelmatig vragen van mensen die voor de hobby enkele kippen of bijzondere vogels houden. In de meeste gevallen sturen we deze door naar onze collega’s van de kleine huisdieren of naar de in-huis-Kippendokter (www.kippendokter.nl) .Vanuit onze sectiezaal kwam steeds vaker de vraag of het niet mogelijk zou zijn om deze voor ons “vreemde vogels” eens onder de loep te nemen. Het doel hiervan was niet zozeer om hier ons als praktijk meer in te specialiseren, wij zijn hier immers niet voor ingericht (met 5 liter vitamines kan een hobby houder jaren vooruit!), maar met de insteek of deze dieren ons iets kunnen vertellen waarmee we ons voordeel kunnen doen voor het bedrijfsmatig gehouden pluimvee.

Op dit verzoek hebben we prof. Dr. HC Gerry M. Dorrestein, Veterinair Patholoog, bereid gevonden om ons een dag mee te nemen in de sectietechnieken van bijzondere vogels. Gerry verricht zijn werkzaamheden bij het Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren (www.noivbd.nl) en is tevens jaren lang als docent verbonden geweest aan de Universiteit Utrecht.

We begonnen bij de theorie als basis, waarna we sectie hebben verricht op vele bijzondere vogels. Maar…waarom gaat een dier eigenlijk dood? Dit komt in de basis neer op 3 mogelijkheden: gebrek aan zuurstof, gebrek aan energie (voer/water) of door een ziektekiem. Soms wordt bij dode vogels bloed in de darm gevonden en vaak wordt dit afgedaan als een bloederige darmontsteking. Pas als we verder gaan kijken door cellen te beoordelen (cytologie), ziet men dat de darmen zichzelf ‘opeten’ door een gebrek aan voer. Het resultaat: de darmvlokken gaan kapot en de onderliggende bloedvaten komen bloot te liggen met ernstig bloedverlies als gevolg. Dit zien we ook wel eens bij bedrijfsmatig gehouden patrijzen en/of fazanten.

In de sectiezaal demonstreerde Gerry hoe je sectie doet op een Triton Kaketoe. Het werken volgens een vast protocol is ook hier uiterst belangrijk, evenals het op de juiste manier verzamelen van monsters voor verder onderzoek. Na de demonstratie hebben we zelf het geleerde in de praktijk gebracht door sectie te verrichten op een diversiteit aan vogels: van eend, gouldamadine tot kaketoe. Het resultaat: een gouldamadine met een dysbacteriose en een grootte hoeveelheid Campylobacter, een blauwwang rosella met jicht en een nierontsteking, een agapornis cana met een vergrootte bijschildklier a.g.v. een chronisch kalk tekort. Dit waren slechts enkele van de interessante casussen die deze middag voorbij zijn gekomen. Al met al een innoverende dag waarbij diverse sectietechnieken naar voren zijn gekomen en het belang van het uitvoeren van cytologie als extra tool duidelijk is geworden. Wellicht dat dit laatste aanleiding is voor een vervolg!

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/181646-vreemde-vogels/ 

Albert Weekers

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp