Coccidiose wordt veroorzaakt door de darmparasiet Eimeria, welke algemeen aanwezig is in de omgeving en hier heel makkelijk (bv. in de mest) kan overleven (oöcyst). De meeste kippen komen al vroeg in hun leven in aanraking met coccidiose, oöcysten zijn in principe altijd aanwezig op het bedrijf. Afhankelijk van de infectiedruk en/of onvoldoende weerstand kunnen deze oöcysten ervoor zorgen dat de kippen ziek worden. Bij coccidiose zien we vaak secundaire bacteriële infecties (bv. clostridium) ontstaan waardoor er nog meer schade ontstaat. Door anticoccidiose middelen aan het voer toe te voegen proberen we de infectiedruk zo laag mogelijk te houden. Verspreiding vindt plaats via de lucht, maar ook via schoeisel kunnen de oöcysten van de ene naar de andere stal worden overgedragen. Hygiëne is vanzelfsprekend uiterst belangrijk.

Coccidiose is vaak een bedrijfsspecifiek probleem, waardoor elk bedrijf vraagt om een eigen oplossing. Het monitoren van het verloop van het aantal oöcysten kan hierin soms zinvol zijn om te bepalen wanneer de infectiedruk in een ronde het hoogst is.

Lees ook onze artikelen op Pluimveeweb:

Coccidiose bij vleeskuikens, beheersbaar? deel 1

Coccidiose bij Vleeskuikens, beheersbaar? deel 2

Heeft u vragen?

Bel of mail ons, wij helpen u graag verder!

+31 85-2732999

Contactformulier

Jeuk! Een anekdote waarvan je veren overeind gaan staan….

15 augustus 2019

Maar…dan moet wel alles kloppen, zowel bij de hennen zelf als de omstandigheden in de stal. Een gezonde lever speelt een belangrijke rol in een…

Lees meer Nieuwsoverzicht