Kuikenmeldpunt: van onbezorgd naar overbezorgd

Het onbezorgde en idyllische beeld van Pasen: lammetjes in de wei, eieren in de tuin, paastakken in een vaas en donzige gele kuikens. Kuikens in de schoolklas of bij de kinderboerderij versterken het gevoel van voorjaar en het gevoel van Pasen. Maar niet als het aan het meldpunt kuikentjesmisbruik ligt! Volgens dit meldpunt moet namelijk misbruik van kuikens gemeld worden, omdat kuikens recht hebben op een moeder en geen speelgoed of vermaakartikelen zijn.

Waar in de introductie de twee uitersten genoemd worden, zijn wij in de professionele pluimveehouderij bezig met het optimum. Wij zijn niet overbezorgd voor onze dieren, maar zeker ook niet onbezorgd. Dagelijks zijn veel mensen in de pluimveehouderij bezig om te zorgen voor onze dieren. Met zorg en aandacht bereiken we een niveau van goed welzijn voor de dieren en een goed technisch en economisch resultaat voor de pluimveehouder.

Het kuikenmeldpunt maakt zich druk over de omstandigheden waaronder de kuikens gehouden worden. De kuikens worden niet uitgebroed en grootgebracht onder de kloek. Het meldpunt maakt zich druk over de toekomst van de kuikens nadat ze gebruikt zijn voor educatie of vermaak. Worden de kuikens gedood of worden ze gedumpt? Door het meldpunt wordt er niks gemeld over de optimale omstandigheden waaronder eendagskuikens in Nederland opgevangen worden. Er wordt ook niks gemeld over de kwalitatief hoogwaardig producten (vlees en eieren) die onze pluimveesector produceert.

Een groep dierenartsen die zich duidelijk distantieert van de veehouderij, geeft op de website van het meldpunt aan dat de kuikens geschaad zijn in hun welzijn. Dit volgt uit hún interpretatie van de Wet Dieren. Vanuit hún interpretatie zouden alle dieren in de pluimveehouderij ook geschaad zijn in het welzijn.

Wij als Poultry Vets zijn daarentegen trots op de Nederlandse pluimveehouderij! Dagelijks zien wij een sector met veel bedrijven die steeds bezig zijn om te optimaliseren. Mensen die elke dag veel zorg geven aan onze dieren. Het organiseren van open dagen kan helpen om deze trots uit te dragen naar onze omgeving. Daarnaast kan het houden van en zorgen voor kuikens op bijvoorbeeld een basisschool bijdragen aan bewustwording: kortom niet onbezorgd maar zeker ook niet overbezorgd.

Vrolijk Pasen!

 https://www.pluimveeweb.nl/artikel/193768-kuikenmeldpunt-van-onbezorgd-naar-overbezorgd/

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp