Jeuk! Een anekdote waarvan je veren overeind gaan staan….

Maar…dan moet wel alles kloppen, zowel bij de hennen zelf als de omstandigheden in de stal. Een gezonde lever speelt een belangrijke rol in een goede legpersistentie. Over drie weken zal ik een presentatie houden over gezonde levers op een seminar in Sint-Petersburg, Rusland. Helaas komt leververvetting in Rusland veel voor (nee, niet door de wodka) en dan vooral in de tweede helft van de productieperiode. Een symptoom hiervan zijn bleke kammen. Bleke kammen kunnen ook veroorzaakt worden door een worminfectie of door bloedmijten. In Rusland komen bloedmijten echter bijna niet voor.

Toch werd ik enkele jaren geleden op een groot legbedrijf in Siberië geconfronteerd met hennen met bleke kammen en ernstige bloedarmoede. Op die hennen liepen allerlei kleine beestjes, maar ik kon ze niet goed thuisbrengen.

Ik heb toen een aantal beestjes in een potje gedaan, meegenomen naar Nederland en voor determinatie afgegeven bij Van Veldhuizen in Boxmeer.

Direct de volgende ochtend kreeg ik een paniek telefoontje van Rob van Veldhuizen. Hoe ik aan die verschrikkelijke bed wantsen kwam en of ik wel wist dat deze beestjes zeer moeilijk te bestrijden zijn? Een klant van hem had ooit uit pure ellende zijn huis verkocht, omdat hij er maar niet vanaf kon komen. Of ik wel mijn kleren en koffer had verbrand? Ik schrok enorm en heb sinds dat telefoontje een paar maanden onverklaarbare jeuk gehad…al heb ik de beestjes gelukkig nooit in mijn huis aangetroffen.

Wat bleek het geval? Het Russisch legbedrijf had afgedankte legermatrassen gebruikt als isolatie van de spouwmuur. Bij gebrek aan smakelijke soldaten, hadden de bed wantsen zich massaal op de legkippen geworpen.

Bed wantsen zijn een ware plaag. Wanneer je gaat googelen kom je de meest dramatische verhalen van reizigers tegen! Leg je koffer nooit op een hotelbed en leg hem ook vooral niet op zo’n speciale kofferdrager in de hotelkamer, want als ze érgens onder zitten dan is het daar wel. Haal eerst al je beddengoed af en inspecteer je matras en de bedbodem grondig. Tref je bed wantsen aan, vraag dan direct om een andere kamer op een andere verdieping, want de kamers ernaast zullen ook besmet zijn. Bed wantsen kunnen maanden overleven zonder bloedmaaltijd en zijn daardoor zeer moeilijk te bestrijden…wat een ellende! Misschien doet dit u ergens aan denken? Bed wantsen doen namelijk hetzelfde als bloedmijten bij uw kippen.

Een week later ben ik onderweg in het noorden van Nederland. ’s Avonds in een hotel belt een collega muzikant van de harmonie mij op. Of hij mij als dierenarts iets mag vragen? Of ik misschien weet hoe je bed wantsen moet bestrijden?

De hele nacht jeuk gehad!

NB: wij doen niet aan het monitoren en bestrijden van bed wantsen. Hiervoor verwijzen we u (zeer) graag door naar professionele ongediertebestrijders!

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/214968-jeuk-een-anekdote-waarvan-je-veren-overeind-gaan-staan/

Bart Stokvis

Pluimveedierenarts bij Poultry Vets

 

Poultry Vets is specialist in pluimvee gezondheidszorg. Graag brengen wij de monitoring en bestrijding van bloedmijten op uw bedrijf onder de aandacht. Ons gespecialiseerd en uitgebreid laboratorium beschikt nu ook over de mogelijkheid om mijtenvallen te onderzoeken: een onmisbaar onderdeel van goed management. De vallen worden in kant-en-klaar pakketten aangeleverd met de benodigde informatie. Voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via info@poultryvets.nl of bel 0852-732999.

– Poultry Vets

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp