Eén op tien nippels vervangen door drinkcup oplossing bij onbehandelde hennen

Op 23 0ktober 2019 jl. was dit het onderwerp op de thema-avond voeding georganiseerd door pluimveeweb. Poultry Vets heeft sinds de opzet van onbehandelde hennen ervaring opgedaan met aandachtspunten van drinkwatermanagement. Om dit op deze avond onder de aandacht te brengen werden deelnemers van de themacarrousel bij binnenkomst een biertje aangeboden. Deelnemers hadden de keuze uit een flesje, blikje of glas bier – bier was voldoende aanwezig, echter niet elke vorm was overmatig beschikbaar. Toen bv. de flesjes op waren, werden de overige deelnemers beperkt in hun keuze. Zo bleek dat ook wij voorkeur hadden voor een bepaalde drink vorm, als we dit van te voren hadden kunnen bestuderen hadden we hier de behoefte op kunnen aanpassen.

Bij kippen is dit niet anders – het bestuderen van het drinkgedrag van onze hennen kan veel informatie opleveren, iedere hen moet voldoende kunnen drinken.

https://www.pluimveeweb.nl/artikel/223937-een-op-tien-nippels-vervangen-door-drinkcup-oplossing-bij-onbehandelde-hennen/

„Eén op de tien nippels vervangen door een drinkcup met open water kan een goede oplossing bij onbehandelde hennen zijn, waardoor ook achterblijvers in een koppel goed kunnen drinken. Maar kijk eerst goed naar het drinkgedrag van onbehandelde hennen.” Dat zeggen pluimveedierenartsen Maarten van den Berg en Fiona van Kaam van pluimveepraktijk Poultry Vets.

Beide jonge dierenartsen gaven woensdag 23 oktober samen een korte interactieve presentatie tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Horst (LB). „Onbehandelde hennen kunnen door de hele snavel soms lastig drinken uit bepaalde type drinknippels, maar ook doordat ze worden weggejaagd door dominante hennen”, legt Fiona van Kaam uit.

„Kijk eerst eens naar het drinkgedrag van de hennen”, vult Maarten van den Berg aan. „Water is de belangrijkste basisbehoefte van een leghen. Iedere hen moet voldoende drinken. Ze moeten echt een goede teug uit een drinknippel binnenkrijgen. Hennen die onvoldoende drinken raken verzwakt doordat ze ook niet genoeg zullen eten.”

Drinkcups

Een aantal klanten van de pluimveepraktijk verving één op de tien tot twaalf drinknippels door drinkcups met open water. „De ervaringen daarmee zijn positief. Wij zien daar veel hennen uit drinken. Dat is ook logisch omdat het makkelijker te drinken is uit open water. Qua hygiëne vormt dit vooralsnog geen probleem. Er wordt veel uit gedronken. Daardoor is de doorloopsnelheid hoog en vervuilen de drinkcups niet”, licht Van Kaam toe.

„Pak een paar hennen en voel eens aan de krop. Indien de krop heel hard is, duidt dit erop dat de hennen onvoldoende drinken”, legt Van den Berg uit. Hennen die te weinig drinken is momenteel een veel groter probleem dan eerder toen alle pluimveehouders hennen met behandelde snavels hielden, ervaren de pluimveedierenartsen van Poultry Vets.

„Een standaard advies voor de drinkwatervoorziening is echter niet te geven. Door naar het drinkgedrag te kijken, kun je afwijkingen waarnemen. Het kan erg behulpzaam zijn door een aantal nippels te vervangen of een teststrook van een ‘nieuwe’ waterleiding te plaatsen. Vervolgens kun je kijken of de hennen in de stal een voorkeur hebben”, zegt Van Kaam.

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp