E. coli problemen

E. coli is een bacterie die vooral zijn kans schoon ziet als hennen verzwakt zijn, bijvoorbeeld door prikkeling van de luchtwegen of darmen. Het houden van hennen met ongekapte snavels vormt een extra uitdaging: we zien koppels die moeite hebben met voldoende wateropname uit de nippels of dode koppelgenoten grondig uitpikken.

In 2020 was de gemiddelde dierdagdosering (DDD) op bedrijven met leghennen 1,67. Van dit antibioticagebruik is 63% inzet van colistine door E.coli problemen (bron: Avined sectorrapportage 2020). Het gebruik van colistine als medicijn tegen E.coli ligt onder een vergrootglas. Dit medicijn is namelijk een laatste redmiddel bij mensen tegen bepaalde resistente kiemen.

Voorkomen is beter dan genezen: wat kun je als pluimveehouder zelf doen?

  • Klimaat speelt in het grootste gedeelte van de E. coli problemen een belangrijke rol. Ons advies: geef het klimaatsysteem eens een grondige APK, zeker nu we de herfst in gaan met veel wisselende temperaturen.
  • Zuur het drinkwater aan en wees kritisch op het type zuur: sommige zuren worden door galzouten na de maag onwerkzaam gemaakt. Gebruik een gestabiliseerd, organisch zuur zoals DigestieFit (regulier) of Selko pH (bio) om ook activiteit in de darm te bereiken.
  • Meet de pH van het aangezuurde drinkwater in de leiding (ideaal pH van 3,8-4).
  • Zorg voor schoon en fris water met een laag kiemgetal. Laat uw drinkwater regelmatig in het lab controleren op bacteriën/E. coli/gisten/schimmels.
  • Houd de weerstand van uw hennen op peil en geef parasieten geen kans. Bloedmijten en wormen hebben een groter effect op de diergezondheid dan ons lief is.
  • Ruim dode dieren zo vaak mogelijk op uit de stal en voer ze direct af naar de kadaverton.
  • Een IB infectie kan aanleiding zijn voor uitval door E. coli. Naast een goede bescherming vanuit de opfok, kan het ook interessant zijn om uw hennen actief te beschermen tijdens de leg. Overleg met uw dierenarts of regelmatig IB enten een aanvulling kan zijn op uw bedrijfsvoering.
  • Blijf kritisch op het voer en het voermanagement, vooral in de opstart van het koppel. Stijgt de voeropname goed door en wordt er niet selectief gepikt? Darmproblemen kunnen een belangrijke trigger zijn voor E. coli.
  • Is E. coli op uw bedrijf een steeds terugkerend probleem? Overleg met uw dierenarts over typering van de stam en de mogelijkheden om de opfok te vaccineren met een stal specifieke entstof.

 

Fiona van Kaam

Dierenarts Poultry Vets

 

Bron: Avined sectorrapportage 2020

https://www.avined.nl/wp-content/uploads/2021-091-N0022-sectorrapportage-2020-finaal.pdf

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp