Welkoms-check

De eerste levensweek van een vleeskuiken is de periode waarin heel veel van het verdere verloop van de ronde wordt bepaald. De ontwikkeling van het darmpakket en het immuunsysteem spelen hierbij een belangrijke rol.

In de nieuwe richtlijn Veterinair handelen bij vleeskuikens rondom de opzet en in de eerste levensweek op het vleeskuikenbedrijf, die is opgesteld door dierenartsen en wetenschappers, wordt deze periode beschreven en er worden een aantal handreikingen gedaan om deze periode makkelijker te laten verlopen.

Belangrijk hierin is het monitoren van de kuikens op het bedrijf. Hiervoor is een welkoms-check ontwikkeld door Sible Westendorp, waarmee volgens een vast schema kan worden gecontroleerd of de temperatuur, het klimaat, het vinden van het voer en water, maar ook de kwaliteit van de eendagskuikens goed is. Al deze gegevens geven een goed overzicht van de opvang van de kuikens.

Het klimaat monitoren

Het meten van zowel de ruimte- als bodemtemperatuur, gemeten op de beton. Met name de bodemtemperatuur is belangrijk. Als deze temperatuur op orde is kan namelijk de ruimtetemperatuur aangepast worden aan de kuikentemperatuur.

Een jong kuiken is nog niet in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Het duurt 5-7 dagen voordat ze dit wel kunnen. Het kuiken is dus volledig afhankelijk van de omstandigheden in zijn omgeving voor het behoud van de juiste temperatuur. Dit begint in de broederij en eindigt in de stal. In deze gehele periode zal de temperatuur van de omgeving de lichaamstemperatuur van het kuiken bepalen. Om te controleren of de temperatuur van de stal juist is wordt van oudsher vaak naar de ligging van de kuikens gekeken en aan de hand daarvan wordt de temperatuur naar boven of beneden bijgesteld. Liggen de kuikens tegen elkaar aan dan zal het wel te koud zijn, liggen ze tegen de kanten dan is het te warm. Dit zal vaak het geval zijn maar niet altijd. De enige die altijd de waarheid spreken zijn de kuikens. Het temperaturen van de kuikens zelf geeft altijd het beste beeld en een goed idee van hoe de opvang van de kuikens op uw bedrijf verloopt.

De beoordeling van de ventilatie wordt gedaan door het meten van de CO2 en de luchtvochtigheid in de ruimte.

Kuikenbeoordeling

Door het scoren van 30 kuikens in de stal op de kwaliteit van de navel kan worden beoordeeld of het proces van sluiten van de navel goed verloopt (zie onderstaande afbeelding). Op het moment van lossen kuikens beoordelen geeft een indruk van de kwaliteit kuikens die in de stal komen. Het proces op de broederij, de status van de moederdieren en het transport spelen hier een rol in. Vervolgens worden de kuikens op verschillende tijden na het lossen nog een keer beoordeeld om de omstandigheden in de stal in kaart te brengen. Het vinden van voer en water is ook belangrijk voor een goede start van het kuiken, hier wordt op dezelfde 30 kuikens waarop een navelscore wordt gedaan een beoordeling van de kropvulling gedaan.

      

Klik op de foto om te vergroten!

Heeft de welkoms-check uw interesse gewekt dan kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*
*
Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp